Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

Botontkalking voorkomen

Mensen met osteoporose hebben meer kans op fracturen omdat de ziekte de botten erg broos maakt. Breuken als gevolg van osteoporose komen vaak voor in de heup, pols of wervelkolom. Bot is dynamisch weefsel, dat voortdurend wordt vernieuwd en geregenereerd. Wanneer bot sneller verloren gaat dan het wordt vervangen, treedt osteoporose op. Iedereen, ongeacht afkomst, is vatbaar voor osteoporose. Botverlies en botzwakte kunnen worden voorkomen of behandeld met medicijnen, een goed dieet en lichaamsbeweging.

Wat veroorzaakt botverlies?

Uw skelet regenereert voortdurend, waarbij nieuw bot wordt gevormd en oud bot wordt geresorbeerd. Uw botmassa neemt toe en uw lichaam is in staat om sneller nieuw bot aan te maken dan om oud bot af te breken. Dit proces vertraagt als je begin twintig bent, en tegen de tijd dat je dertig bent, is je botmassa meestal gestabiliseerd op zijn maximum. Bij ouderen gaat de botmassa sneller verloren dan dat ze wordt vervangen.

Uw risico op osteoporose op latere leeftijd wordt gedeeltelijk bepaald door de hoeveelheid botmassa die u op jongere leeftijd hebt gekregen. Erfelijkheid en ras spelen beide een rol bij het bepalen van de piekbotmassa. Hoe groter uw piekbotmassa, hoe minder waarschijnlijk het is dat u op latere leeftijd aan osteoporose zult lijden, omdat u meer bot "op de bank" hebt.

 • Te weinig calcium in de voeding. Osteoporose ontstaat gedeeltelijk door een tekort aan calcium in de voeding gedurende iemands leven. Verminderde botdichtheid, botverlies en een verhoogd risico op breuken worden allemaal in verband gebracht met onvoldoende calciumconsumptie.
 • Problemen met eten kunnen het dagelijks leven verstoren. De botgezondheid van zowel mannen als vrouwen wordt negatief beïnvloed door ernstige calorierestricties en ondergewicht.
 • Chirurgie van het spijsverteringskanaal. Het vermogen om voedingsstoffen, zoals calcium, te absorberen wordt verminderd na een operatie waarbij de maag wordt verkleind of een deel van de darm wordt verwijderd. Gewichtsverlies en andere gastro-intestinale operaties vallen onder deze categorie.

Wat zijn de symptomen van osteoporose?

Zelden vertonen mensen vroege, herkenbare indicatoren van botverlies. Mensen met zwakke botten beseffen het vaak pas als ze een heup, pols of ander bot breken. Er zijn echter symptomen die kunnen wijzen op botverlies, zoals:

 1. Terugtrekkend tandvlees - Terugtrekkend tandvlees ontstaat wanneer bot in de kaak verloren gaat. Vraag uw tandarts om een kaakbotdichtheidstest.
 2. Zwakke grijpkracht- Onderzoekers stelden vast dat verminderde handgreepkracht bij postmenopauzale vrouwen in verband werd gebracht met een lage totale botmineraaldichtheid. Valgevaar wordt ook vergroot door onvoldoende grijpkracht.
 3. Gebrekkige en gemakkelijk te breken vingernagels - Een kenmerk van gezonde botten zijn sterke nagels. Het veelvuldig gebruik van nagellakremover of kunstnagels, blootstelling aan zeer warme of koude temperaturen en langdurige onderdompeling in water zijn slechts enkele van de andere zaken die van invloed kunnen zijn op uw nagels.

In een vroeg stadium is osteoporose zelden met het blote oog waarneembaar, behalve door veranderingen in de botdichtheid. Als u een familiegeschiedenis van osteoporose hebt, is een gesprek met uw arts of zorgverlener uw beste hoop op vroegtijdige ontdekking.

Osteoporose symptomen en tekenen in een laat stadium

Wanneer de botmassa nog meer afneemt, kunnen er meer opvallende verschijnselen optreden, zoals:

 1. Verminderde gestalte- Korter worden is een van de neveneffecten van compressiefracturen in de wervelkolom. Hierdoor wordt vaak osteoporose vastgesteld.
 2. Breuk als gevolg van een val - Een van de meest opvallende symptomen van broze botten is een breuk. Breuken kunnen ontstaan door zoiets eenvoudigs als van een stoeprand stappen of een val van grote hoogte. Zelfs een krachtige nies of hoest kan een breuk veroorzaken bij mensen met osteoporose.
 3. Ziekten die de rug of de nek aantasten - Compressiefracturen van de wervelkolom zijn een mogelijke complicatie van osteoporose. Extreem ongemak kan het gevolg zijn van dergelijke breuken omdat de ingezakte wervels druk kunnen uitoefenen op de ruggenmergzenuwen. De symptomen kunnen sterk variëren, van lichte pijn tot verlammende pijn.
 4. Zwakte van de ruggengraat of een gebogen houding - Door de compressie van de wervels kan uw bovenrug een lichte kromming vertonen. Kyfose, of een gebogen rug, kan leiden tot ongemak in de wervelkolom en de halsstreek. Door de verhoogde weerstand tegen de luchtstroom en het verminderde longvolume kan het zelfs uw ademhaling belemmeren.

Wat moet er gedaan worden om Osteoporose te voorkomen?

Zowel preventie van botverlies als onderhoud van de verminderde botdichtheid zijn sterk aan te bevelen. Hier zijn enkele tips om osteoporose te voorkomen- 

 1. Doe aan lichaamsbeweging. De botmassa kan toenemen door regelmatige gewichtdragende oefeningen. Oefeningen waarbij u moet staan of bewegen terwijl uw lichaamsgewicht door uw botten wordt ondersteund, worden gewichtdragende oefeningen genoemd.
 2. Zorg voor voldoende vitamine D Vul uw voeding aan met vitamine D. Zonder voldoende vitamine D wordt de opname van calcium ernstig belemmerd. Vitamine D is essentieel en de meeste mensen hebben dagelijks 400 IE nodig. De aanmaak van vitamine D kan worden gestimuleerd door blootstelling aan zonlicht gedurende slechts 10 minuten. U krijgt voldoende vitamine D door twee tot drie keer per week zoveel tijd in de zon door te brengen met zonnebrandcrème. Vitamine D zit in verrijkte melk, eigeel en zalm.
 3. Blijf van drugs en alcohol af. U verhoogt uw kans op osteoporose als u rookt of als u een drugsprobleem of alcoholisme heeft.
 4. Gebruik Recover-Me om het groeihormoon te stimuleren. Het groeihormoon regelt de aanmaak en vernieuwing van onze botten.

Conclusie

Bij osteoporose neemt de botdichtheid af en de broosheid toe. Osteoporose komt vaker voor bij ouderen omdat de botregeneratie bij het ouder worden vertraagd. Het is waar dat osteoporose meer vrouwen dan mannen treft, maar ook mannen zijn niet immuun voor de ziekte.

Symptomen van osteoporose zijn ongewoon. Deze aandoening manifesteert zich soms pas als een bot verbrijzeld is. Er kunnen echter vroege waarschuwingen zijn, zoals terugtrekkend tandvlees, verminderde grijpkracht en broze vingernagels.

Het verlies van lengte, een gebogen rug of schouders, pijn in de nek of rug, en frequente botbreuken zijn enkele van de duidelijkste indicatoren van ernstige osteoporose.

Als u een van deze symptomen vertoont, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen. De aanwezigheid van osteoporose kan worden vastgesteld door het uitvoeren van bepaalde diagnostische procedures, waarna een op maat gesneden behandelingsstrategie kan worden geformuleerd.


klik op de onderstaande links voor meer informatie.


Botontkalking Tegengaan | Botontkalking Voeding | Snellere Genezing Botbreuken


Aderverkalking tegengaan  |   Aderverkalking wat te doen  |  Dieper Slapen  |   Hoe Kan Ik Beter Slapen  |  Uitgerust Wakker Worden  |  Dementie Verminderen  |  Beter Geheugen  |  Verbeteren Doorbloeding  |  Vocht Afdrijven |  Verbeteren Erectie Problemen  |  Betere Doorbloeding Penis  |  Betere Erectie; |  Betere Sportprestaties  |  Spiermassa Stimuleren  |   Arginine Supplement  |  Glutamine Supplement  |  Veroudering Vertragen  |  Anti Aging Supplement  |  Stimuleren Groeihormoon  | Botontkalking Voeding  | Beter Immuunsysteem  |  Snellere Genezing Botbreuken  | Snellere Genezing Wonden |  Hoge Cholesterol Verlagen  | Hoge Bloeddruk Verlagen 


RECOVER-ME


Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.